De buurman/kunstenaar deed voor het eerst mee aan de Kunstroute Hoogeveen. De Duikelaar had een hoekje met Entarte Kunst tijdens WO II ingericht, o.a. met chaddische prenten van Hendrik Werkman. Werkman was uitgever/graficus en behoorde tot de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Een paar dagen voor het eind van de oorlog werd hij gevangengenomen en gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen.

De prenten van Werkman en de werken van Alexander Ambroze vulden elkaar wonderwel aan. Een bezoek aan het atelier van Ambroze begon dan ook op natuurlijke wijze bij de prenten van Werkman. Daarna was de overgang van het museum naar de Kunstroute bijna vanzelfsprekend. Het was een verrassend inspirerende samenwerking tussen de kunstenaar en het museum.

Citaat uit het gastenboek: ‘ Zeer mooi museum. Onder de indruk van Alexander Ambroze, fijne uitleg en meer begrip voor de moderne kunst.’