Memories Remain,

Van oktober t/m december is de tentoonstelling ‘Memories Remain’ te zien.
Op 29 september 1944 stortte aan de Boerdijk in Nieuwlande een brandende RAF Mosquito neer. Beide bemanningsleden kwamen om het leven. Wie waren zij?
Met het oog op de viering van 75 jaar vrede willen we ook even stil staan bij al diegenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Zaterdag 17-7 Midzomermarkt

Zaterdag 17 augustus
van 10.00 tot 16.00 uur
Midzomermarkt

op het museumplein van de Duikelaar, Julianalaan 3 te Nieuwlande!!

Verkoop van o.a.;

  • 2e hands, nog prima uitziende, boeken en CD’s/DVD’s
  • 2e hands spulletjes en brocante
  • heerlijke producten van de warme bakker
  • broodjes hamburger/koffie/thee/fris
  • etc.

Ook zullen diverse bedrijven uit Nieuwlande e.o. hun producten presenteren en eventueel verkopen.

Voor de kinderen is er de mogelijkheid om oudhollandse spelletjes te spelen: bliklopen, hinkelen, hoepelen, blik werpen, en nog meer. Je kunt het allemaal proberen. Kom, kijk en doe mee. Opgeven hoeft niet en het kost ook niets.

Jij komt toch ook? Want samen maken we de gezelligheid!

22-7 De taart van de week

Voor de tweede keer in ons bestaan kregen we de taart van de week aangeboden door de Hoogeveensche Courant. De overhandiging van de cheque van Vitaal Platteland was aanleiding voor een feestelijke felicitatie.

Workshop van Heike Roloff

Zeven mensen lieten zich zaterdag verrassen in de workshop van Heike Roloff. Begrippen als onderduiken en vrijheid werden verbeeld in woorden en gebaren. Het was boeiende ervaring om te zien hoe ieder zijn eigen associatie heeft bij een woord. Voor donderdag 24 oktober is er een workshop voor kinderen onder leiding van Heike Roloff gepland.

23 juli was er een kinderactiviteit in het museum

Er waren 13 kinderen. Het thema was: spelletjes van vroeger. Willy opende de ochtend met een: hartelijk welkom. Daarna heeft ze haar verhaaltje vertelt. Ook konden de kinderen in 2 groepjes naar de Touchscreen kijken/luisteren waar iets over het onderduiken werd verteld. Dan een heerlijk bekertje limonade. En dan is het tijd om aan het werk te gaan: ze gaan het ouderwetse molenspel maken en daarna spelen. Dit spel mogen de kinderen mee naar huis nemen. (getekend spelbord, spelregels en een serie knopen waar je het spel mee speelt).
Uitgespeeld binnen? Dan naar buiten. Hier mochten ze kiezen. De meiden gingen direct naar het hinkelblok terwijl de jongens bezig gingen met het klaarmaken van de blikken voor bliklopen. Gaten in de blikken timmeren, touw erdoor trekken en dan: lopen maar. Er waren nog stelten, kaatsballen en een ouderwetse hoepel. Met dit warme weer is het natuurlijk heerlijk om ook nog een waterspel te doen in de vorm van: flessen gevuld met water omgooien met een tennisbal, een spel wat ze in tweetallen speelden. Te zien zijn: natte koppen… want het water werd ook rijkelijk over het hoofd gegoten. Dan klinkt er een stem: Binnenkomen, we gaan eten. Als afsluiting krijgen ze heerlijke bolletjes met knakworst ( met mosterd of majo of ketchup) en een bekertje chocolademelk. Nadat de maaltijd was afgelopen ging men weer naar huis.

17 juli superdag voor museum de Duikelaar

Vandaag was weer een superdag voor museum de Duikelaar! Uit handen van wethouder Erik Giethoorn ontvingen we een cheque van Vitaal Platteland van € 10.500,–. Onze subsidieaanvraag om het ‘museumplein’ om te toveren tot een ‘ontmoetingsplek’ kreeg veel bijval van zowel provincie als gemeente.
Met Dolmans Landscaping was er tijdens de Hoogeveense Uitdaging in april al een match, zij zullen een plan ontwerpen voor de aankleding van het plein. Museumbezoekers, mensen die een route fietsen of een dorpsommetje maken en niet te vergeten de dorpsbewoners zelf, kunnen genieten van een sfeervolle plek met groen, een kop thee/koffie, goed gezelschap en af en toe een activiteit.

Opening nieuwe tentoonstelling Onderduikersmuseum De Duikelaar

Vrijdag 10 mei werd de nieuwe tentoonstelling ‘Gezocht.  Het verzet van Johannes en Marinus Post’ in Onderduikersmuseum de Duikelaar officieel geopend. De belangstelling was groot. Aanwezig waren o.a. wethouder Giethoorn en kinderen en kleinkinderen van Johannes, Marinus en Henk Post. Drs. Hovingh, auteur van ‘Johannes Post, exponent van het verzet’, hield een boeiende inleiding over de mens achter de held.
De tentoonstelling is een aanwinst voor het jonge museum. Velen waren onder de indruk van de inhoud en presentatie van de tentoonstelling. ‘Mooi, ontroerend en interessant’ schreef één van de aanwezigen in het gastenboek.

Rotary Hoogeveen de Wolden gaf uitdrukking aan haar waardering voor het museum door overhandiging van een cheque ter waarde van € 500,-. Dat was een aangename verrassing, de voorzitter van het Onderduikersmuseum heeft de cheque namens het museum in dank aanvaard.

De nieuwe tentoonstelling is vanaf 11 mei te bezichtigen.    

Kinderactiviteit in Onderduikersmuseum “De Duikelaar” Nieuwlande

Op dinsdag 30 april van 10.00 – 12.30 uur wordt er een kinderactiviteit georganiseerd in het museum voor kinderen van de basisschool.

Het thema is “kijkdoos maken”. We gaan een kijkdoos maken met het thema “onderduiken”.
Na afloop eten we met zijn allen een broodje knakworst.
Kosten zijn € 4,00 inclusief broodje knakworst.

Voor deze activiteit kunnen we nog schoenendozen gebruiken.
Dus heb je nog schoenendozen liggen, breng ze dan tijdens de openingstijden naar het museum.

Aanmelden kan via het telefoonnummer 06 380 38 793.
Adres: Julianalaan 3, 7918 AH Nieuwlande.

Tentoonstelling over Johannes Post en zijn broers Marinus en Henk

Vanaf half mei 2019 heeft Onderduikersmuseum de Duikelaar een tentoonstelling over Johannes Post en zijn broers Marinus en Henk.
Beide broers werden eind juli 1943 tegelijkertijd door de politie gezocht. Waarom, wat hebben ze gedaan en hoe is het verder met hen gegaan?

Cultureel Fietsrondje “In ’t Karrespoor”

Iedere donderdag van 4 april tot en met 28 oktober.
Volledig rondje 38 km, ook toegankelijk voor scootmobiels.
Vertrek vanaf Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande of Museum de Wemme in Zuidwolde.
Vertrek vanaf 10.00 uur mogelijk, musea sluiten om 17.00 uur.
Prijs € 8,00 p.p.
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,50.
Prijs inclusief routeboekje, entree in beide musea, 2x consumptie en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een leuk aandenken.