Nos op bezoek

Gelukkig valt er ook nog iets positiefs te melden. NOS bij ons op bezoek.

Op dinsdag 24 maart zijn Henk en Hanneke ruim een dagdeel op stap geweest met het NOS-team voor opnames van Het Bevrijdingsjournaal. Ons dorp Nieuwlande zal in dat journaal ook een item zijn. Het team is ontvangen in het museum en heeft ook het museum bekeken maar geen opnames gemaakt. Ze waren erg lovend over het museum, hiervan zijn helaas geen foto’s. Daarna zijn o.a. het onderduikershol in de Gereformeerde Kerk en in het bos bezocht.

Op de foto’s het hele team van de NOS bij het onderduikershol in de kerk en bij het onderduikershol in het bos.

Het Bevrijdingsjournaal zal worden uitgezonden op 5 mei, NPO 1, direct na het 8 uur journaal.

Nieuwe tentoonstelling “Bestemming onbekend”

Nieuwe tentoonstelling “Bestemming onbekend”, van maart t/m oktober 2020

Vanaf 5 maart (de start van het nieuwe seizoen) zal er een nieuwe tentoonstelling te zien zijn onder de naam “Bestemming onbekend”. De tentoonstelling gaat over het verhaal van Sally Kimel, een 14-jarige jongen uit Amsterdam die in 1942 moet onderduiken. Johannes Post haalt hem op en brengt hem naar het gezin van zijn zus Hendrikje. Anderhalf jaar later wordt Sally naar het gezin van Jan van der Helm gebracht en maakt daar het drama van 7 februari 1945 mee, de dag waarop Jan van der Helm wordt doodgeschoten. En dat is niet het enige.

Wilt u weten wat deze 14-jarige jongen meemaakt en hoe het afloopt, bezoek dan het museum!

Lezingencyclus:

 

Lezing  Dirk Mulder
In het kader van 75 jaar Vrijheid organiseert Onderduikersmuseum de Duikelaar een lezingencyclus in het museum. Dirk Mulder, voormalig directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zal de spits afbijten op 18 maart. Het thema is: Hoe gingen we na de bevrijding met de oorlog om, is dat een constante of zijn er verschuivingen opgetreden?
|Plaats: Museum de Duikelaar, Julianalaan 3, Nieuwlande
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: € 6,- pp
Reserveringen: 06 38038793

Het programma van de lezingencyclus:
Het museum is deze vanonden vanaf 19.30 uur open.

15 april: Albert Metselaar vertelt over de bevrijding van Nieuwlande e.o.

20 mei:  Dit belooft een bijzondere avond te worden met de zonen van de onlangs overleden Nico, Max Léons. Er zullen herinneringen worden gedeeld en misschien hebt u zelf nog iets bijzonders te vertellen. U krijgt in ieder geval de gelegenheid om met de kinderen van Nico in gesprek te gaan. Op deze avond zal ook het condoleanceregister worden overhandigd.

16 september: Drs. G. Hovingh vertelt over Johannes Post.

21 oktober: Dr. J. Houwink ten Cate van het Nederlands Instuut voor Oorlogsdocumentatie bespreekt de Jodenvervolging.

18 november: Wim Ensing, medewerker van het Provinciaal Archief in Drenthe laat a.h.v. foto’s zien hoe bepalend het verhaal bij een foto is. Een algemene foto krijgt een diepere betekenis als je weet wat er is te zien.

Kinderochtend in het museum.

Kinderochtend in het museum. Nederland 75 jaar vrij!!!

Wanneer?
Op dinsdag 18 februari van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Voor wie?
Kinderen van de basisschool.Kosten 4 euro p.p.

Wat gaan we doen?
We hebben allemaal wel tegeltjes in huis. In de keuken, in de badkamer en in de wc. In Nederland worden er al 500 jaar tegels gebakken en mensen vonden het leuk om er versieringen op te maken. Denk maar aan de beroemde Delfts blauwe tegeltjes.

Toen WO II eindelijk was afgelopen en Nederland werd bevrijd werden er ook veel tegeltjes gemaakt. Een herinneringstegel met daarop iets over de bevrijding. Dat kon zijn een vlag of de koningin of andere versieringen die met de bevrijding te maken hadden. Ook daarna werden nog vaak zulke tegels gemaakt. Kijk maar op de afbeelding.

We gaan in het museum zelf een tegel beschilderen. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Wij gaan dus een bevrijdingstegel schilderen. We hebben al een paar voorbeelden gemaakt maar je mag natuurlijk zelf ook iets bedenken. Het moet wel over 75 jaar vrijheid gaan. Je mag 2 tegeltjes maken. Eén om mee naar huis te nemen en één voor het museum. Daar maken we dan een echt museumstuk van.     

Pianoconcert 25-01-2020

De moeder van concertpianist Marcel Worms zat tijdens WO II ondergedoken in Nieuwlande. Uit dankbaarheid voor het redden van zijn moeder, speelt Marcel Worms op zaterdag 25 januari 2020 van J.S. Bach het Wohltemperierte Klavier in de Bethel Kerk Brugsstraat 8  in Nieuwlande

19.00 uur inleiding voor belangstellenden, 20.00 uur aanvang concert.

Kaarten zijn voor € 7,50 te koop. Omdat het museum tot eind februari gesloten is zijn de kaarten telefonisch te bestellen via het telefoonnummer van het museum (06 380 38 793) en verkrijgbaar bij Attent Nieuwlande.

Wij zoeken uw foto

Drenthe in de Tweede Wereldoorlog in foto’s

De regering stelt een nationale tentoonstelling van 50 oorlogsfoto’s samen
iedere provincie stuurt 50 foto’s
Hebt u een oorlogsfoto met een verhaal, kom dan naar de inbrengavond bij

Onderduikersmuseum “de Duikelaar”
dinsdag 26 November tussen 19.00 en 22.00 uur
Julianalaan 3 Nieuwlande
06-38038793

Kerstmarkt 13 december 2019!

Kerstmarkt in Dickenssfeer

13 december 2019!

Op het museumplein van “de Duikelaar”,

 Julianalaan 3 te Nieuwlande!

Van 16.00 uur-19.30 uur!!

Op deze kerstmarkt staan dit jaar wel zo’n 25 kramen met allerlei gezellige, lekkere en mooie spullen. Prachtige kerststukken voor binnen en buiten, eigengebakken cakes, knieperties en oliebollen. Maar ook sieraden, ( kerst) kaarten, wijnen, kazen en vlees.(van de biologische boer). En nog zoveel meer….…teveel om op te noemen. Dit alles onder gezellige livemuziek van accordeon, trompet en saxofoon.

En voor de inwendige mens is er snert, zijn er bruine bonen met spekkies en/of pannenkoeken!

Kom, en geniet mee van de gezelligheid.

Kinderactiviteit 24 oktober

Onderduikersmuseum De Duikelaar heeft een leuke dag gepland in de herfstvakantie. Op donderdag 24 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur, is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd in het museum een workshop “theater” o.l.v. Heike Roloff.

Kosten zijn 3 euro p.p.

Aanmelden kan via Facebook of via het telefoonnummer van het museum 06 38038793 (via whatsapp is helaas niet mogelijk).

Memories Remain,

Van oktober t/m december is de tentoonstelling ‘Memories Remain’ te zien.
Op 29 september 1944 stortte aan de Boerdijk in Nieuwlande een brandende RAF Mosquito neer. Beide bemanningsleden kwamen om het leven. Wie waren zij?
Met het oog op de viering van 75 jaar vrede willen we ook even stil staan bij al diegenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Zaterdag 17-7 Midzomermarkt

Zaterdag 17 augustus
van 10.00 tot 16.00 uur
Midzomermarkt

op het museumplein van de Duikelaar, Julianalaan 3 te Nieuwlande!!

Verkoop van o.a.;

  • 2e hands, nog prima uitziende, boeken en CD’s/DVD’s
  • 2e hands spulletjes en brocante
  • heerlijke producten van de warme bakker
  • broodjes hamburger/koffie/thee/fris
  • etc.

Ook zullen diverse bedrijven uit Nieuwlande e.o. hun producten presenteren en eventueel verkopen.

Voor de kinderen is er de mogelijkheid om oudhollandse spelletjes te spelen: bliklopen, hinkelen, hoepelen, blik werpen, en nog meer. Je kunt het allemaal proberen. Kom, kijk en doe mee. Opgeven hoeft niet en het kost ook niets.

Jij komt toch ook? Want samen maken we de gezelligheid!