Pianoconcert 25-01-2020

De moeder van concertpianist Marcel Worms zat tijdens WO II ondergedoken in Nieuwlande. Uit dankbaarheid voor het redden van zijn moeder, speelt Marcel Worms op zaterdag 25 januari 2020 van J.S. Bach het Wohltemperierte Klavier in de Bethel Kerk Brugsstraat 8  in Nieuwlande

19.00 uur inleiding voor belangstellenden, 20.00 uur aanvang concert.

Kaarten zijn voor € 7,50 te koop. Omdat het museum tot eind februari gesloten is zijn de kaarten telefonisch te bestellen via het telefoonnummer van het museum (06 380 38 793) en verkrijgbaar bij Attent Nieuwlande.

Wij zoeken uw foto

Drenthe in de Tweede Wereldoorlog in foto’s

De regering stelt een nationale tentoonstelling van 50 oorlogsfoto’s samen
iedere provincie stuurt 50 foto’s
Hebt u een oorlogsfoto met een verhaal, kom dan naar de inbrengavond bij

Onderduikersmuseum “de Duikelaar”
dinsdag 26 November tussen 19.00 en 22.00 uur
Julianalaan 3 Nieuwlande
06-38038793

Kerstmarkt 13 december 2019!

Kerstmarkt in Dickenssfeer

13 december 2019!

Op het museumplein van “de Duikelaar”,

 Julianalaan 3 te Nieuwlande!

Van 16.00 uur-19.30 uur!!

Op deze kerstmarkt staan dit jaar wel zo’n 25 kramen met allerlei gezellige, lekkere en mooie spullen. Prachtige kerststukken voor binnen en buiten, eigengebakken cakes, knieperties en oliebollen. Maar ook sieraden, ( kerst) kaarten, wijnen, kazen en vlees.(van de biologische boer). En nog zoveel meer….…teveel om op te noemen. Dit alles onder gezellige livemuziek van accordeon, trompet en saxofoon.

En voor de inwendige mens is er snert, zijn er bruine bonen met spekkies en/of pannenkoeken!

Kom, en geniet mee van de gezelligheid.

Kinderactiviteit 24 oktober

Onderduikersmuseum De Duikelaar heeft een leuke dag gepland in de herfstvakantie. Op donderdag 24 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur, is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd in het museum een workshop “theater” o.l.v. Heike Roloff.

Kosten zijn 3 euro p.p.

Aanmelden kan via Facebook of via het telefoonnummer van het museum 06 38038793 (via whatsapp is helaas niet mogelijk).

Memories Remain,

Van oktober t/m december is de tentoonstelling ‘Memories Remain’ te zien.
Op 29 september 1944 stortte aan de Boerdijk in Nieuwlande een brandende RAF Mosquito neer. Beide bemanningsleden kwamen om het leven. Wie waren zij?
Met het oog op de viering van 75 jaar vrede willen we ook even stil staan bij al diegenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Zaterdag 17-7 Midzomermarkt

Zaterdag 17 augustus
van 10.00 tot 16.00 uur
Midzomermarkt

op het museumplein van de Duikelaar, Julianalaan 3 te Nieuwlande!!

Verkoop van o.a.;

  • 2e hands, nog prima uitziende, boeken en CD’s/DVD’s
  • 2e hands spulletjes en brocante
  • heerlijke producten van de warme bakker
  • broodjes hamburger/koffie/thee/fris
  • etc.

Ook zullen diverse bedrijven uit Nieuwlande e.o. hun producten presenteren en eventueel verkopen.

Voor de kinderen is er de mogelijkheid om oudhollandse spelletjes te spelen: bliklopen, hinkelen, hoepelen, blik werpen, en nog meer. Je kunt het allemaal proberen. Kom, kijk en doe mee. Opgeven hoeft niet en het kost ook niets.

Jij komt toch ook? Want samen maken we de gezelligheid!

22-7 De taart van de week

Voor de tweede keer in ons bestaan kregen we de taart van de week aangeboden door de Hoogeveensche Courant. De overhandiging van de cheque van Vitaal Platteland was aanleiding voor een feestelijke felicitatie.

Workshop van Heike Roloff

Zeven mensen lieten zich zaterdag verrassen in de workshop van Heike Roloff. Begrippen als onderduiken en vrijheid werden verbeeld in woorden en gebaren. Het was boeiende ervaring om te zien hoe ieder zijn eigen associatie heeft bij een woord. Voor donderdag 24 oktober is er een workshop voor kinderen onder leiding van Heike Roloff gepland.

23 juli was er een kinderactiviteit in het museum

Er waren 13 kinderen. Het thema was: spelletjes van vroeger. Willy opende de ochtend met een: hartelijk welkom. Daarna heeft ze haar verhaaltje vertelt. Ook konden de kinderen in 2 groepjes naar de Touchscreen kijken/luisteren waar iets over het onderduiken werd verteld. Dan een heerlijk bekertje limonade. En dan is het tijd om aan het werk te gaan: ze gaan het ouderwetse molenspel maken en daarna spelen. Dit spel mogen de kinderen mee naar huis nemen. (getekend spelbord, spelregels en een serie knopen waar je het spel mee speelt).
Uitgespeeld binnen? Dan naar buiten. Hier mochten ze kiezen. De meiden gingen direct naar het hinkelblok terwijl de jongens bezig gingen met het klaarmaken van de blikken voor bliklopen. Gaten in de blikken timmeren, touw erdoor trekken en dan: lopen maar. Er waren nog stelten, kaatsballen en een ouderwetse hoepel. Met dit warme weer is het natuurlijk heerlijk om ook nog een waterspel te doen in de vorm van: flessen gevuld met water omgooien met een tennisbal, een spel wat ze in tweetallen speelden. Te zien zijn: natte koppen… want het water werd ook rijkelijk over het hoofd gegoten. Dan klinkt er een stem: Binnenkomen, we gaan eten. Als afsluiting krijgen ze heerlijke bolletjes met knakworst ( met mosterd of majo of ketchup) en een bekertje chocolademelk. Nadat de maaltijd was afgelopen ging men weer naar huis.

17 juli superdag voor museum de Duikelaar

Vandaag was weer een superdag voor museum de Duikelaar! Uit handen van wethouder Erik Giethoorn ontvingen we een cheque van Vitaal Platteland van € 10.500,–. Onze subsidieaanvraag om het ‘museumplein’ om te toveren tot een ‘ontmoetingsplek’ kreeg veel bijval van zowel provincie als gemeente.
Met Dolmans Landscaping was er tijdens de Hoogeveense Uitdaging in april al een match, zij zullen een plan ontwerpen voor de aankleding van het plein. Museumbezoekers, mensen die een route fietsen of een dorpsommetje maken en niet te vergeten de dorpsbewoners zelf, kunnen genieten van een sfeervolle plek met groen, een kop thee/koffie, goed gezelschap en af en toe een activiteit.